یکی از اصولیترین مسائل برای تولیدکنندگان و فرستندگان کالاهاست. بدترین اتفاق ممکن که میتواند برای محصولات در حین انتقال و انتقال آنها رخ دهد، آسیب دیدن آنهاست. اما چگونه میتوان از وقوع اینگونه حوادث ناخوشایند جلوگیری کرد؟
در این مقاله، به بررسی نکات اساسی و مهمی که باید به آنها توجه داشته باشید هنگام بستهبندی کالاها با کارتن، خواهیم پرداخت.
راهاندازی بستهبندی مناسب
بستهبندی محصولات، از مهمترین روشهایی است که از طریق آن مستقیماً با مصرفکننده ارتباط برقرار میکنید. بستهبندی که با دقت طراحی و شخصیسازی شده باشد، تأثیر چشمگیری بر روی تجربه دریافتکننده خواهد داشت.
از سوی دیگر، بستهبندی، واقعیتاً راهحل شما برای حفظ محصول از هرگونه آسیب است. انجام بستهبندی بهصورت مطمئن به این معناست که هرگونه ریسک مالی ناشی از ارسال محصول جایگزین را از بین میبرید و بهعلاوه، هیچ ضربهای به نام و شهرت شما بهعنوان تولیدکننده، تأمینکننده یا فروشنده وارد نخواهد شد.
برای انجام بستهبندی به چه چیزهایی احتیاج داریم؟
روشهای مختلفی برای بستهبندی محصولات وجود دارد. در این مقاله، به بررسی نکات مهم در بستهبندی کارتن میپردازیم.
کارتنها معمولا به دو صورت سهلایه و چندلایه عرضه میشوند. کارتنهای سهلایه مناسب برای محصولات نسبتاً سبک و کارتنهای پنج یا هفتلایه مناسب برای کارتنهای بزرگتر و محصولات سنگین هستند.
بستهبندی کارتن این کارتنها به صورت مجلهای برای فروش عرضه میشوند. در ایران، کارتنها به این شکل نامگذاری شده و شناخته میشوند. در دیگر کشورها، کارتن سهلایه به آن “کارتن تکلایه” و همینطور پنجلایه به “دولایه” و هفتلایه به “سهلایه” معروف است.
معمولاً اگر محصول شکننده باشد یا فضای خالی زیادی درون کارتن وجود داشته باشد، لازم است از انواع پوشال یا ضربهگیر برای جلوگیری از هرگونه ضربه و آسیب به محصول استفاده کنید.
انواع ضربهگیر کارتن:
۱. کاغذ پوستی
۲. بالشتکهای فومی ضربهگیر
۳. نگهدارندهها و تقسیمکنندههای کارتنی
۴. انواع کاغذ کاهی و باطله مچالهشده
۵. نگهدارندههای استایروفومی (یونولیت)
۶. محافظ حبابدار و …
برای بستهبندی کارتن معمولاً از نوار چسب پلیپروپیلن استفاده میشود. همچنین راههای دیگری برای بستن دربهای کارتن نیز وجود دارد که سه مورد از آنها را در ادامه ذکر میکنیم:
1. آبچسب (گالینگوم): این چسبها نوعی نوار چسب هستند که با استفاده از آب فعال میشوند.
دو مزیت برجسته این نوع چسبها عبارتند از:
- محکمی: آبچسب با فیبرهای کارتن وارد شده و با آن ترکیب میشود، به همین دلیل بستهبندی را محکمتر میکند.
- قابل بازگشت: پس از جدا کردن چسب از کارتن، جای آن بر روی کارتن باقی میماند که میتواند در امان نگهداشتن کالاهای ارزشمند مفید باشد. همچنین از نظر محیطزیست نیز بازگشتپذیر هستند.
2. منگنه: این نوع بستهبندی از منگنههای معمولی اداری بزرگتر و قویتر استفاده میکند. از آنجایی که منگنهها هنگام جداسازی از کارتن اثر خود را باقی میگذارند، برای کالاهای با ارزش و زمانهای طولانیمدت مناسب هستند. همچنین در صورت نیاز به انبارداری بلندمدت یا صادرات کالا، این روش به عنوان یک گزینه هوشمندانه در نظر گرفته میشود.
3. چسب مایع داغ (هاتملت): اگر به حفظ ظاهر کارتنها اهمیت میدهید، استفاده از چسب مایع داغ بهترین گزینه است. با این حال، باید به دقت از آن استفاده کرد تا تمام درزهای کارتن بهخوبی بسته شوند و محصولات درون کارتن در معرض آسیبدیدگی نیز قرار نگیرند. لازم به ذکر است که این نوع چسب به دلیل دمای بالا نیازمند دقت و توجه کامل اپراتور است. در حجمهای بالای بستهبندی مانند صنایع، از دستگاههای تماماتوماتیک پاشش چسب استفاده میشود که نیازی به اپراتور ندارند.
راههای بستهبندی کارتن
در این مقاله، سه روش بستهبندی کارتن که کارآمدی آنها از همه بیشتر است، به اختصار بررسی میشود:
- بستهبندی کارتن در کارتن
- بستهبندی با چسب به شکل H
- بستهبندی با چسب به شکل U
بستهبندی کارتن در کارتن:
این مدل از بستهبندی بیشترین محافظت از محصول را فراهم میآورد و مناسب برای کالاهای ارزشمند یا شکننده است. به علاوه، در صورتی که کارتن شما دارای طراحی خاصی است و بخشی از ماهیت برند شما محسوب میشود، قراردادن آن در کارتن دیگری باعث حفاظت حداکثری از آن میشود.
نکته آخر و قابلتوجه آن است که در صورتی که کالای شما گرانقیمت است یا به هر دلیلی از حساسیت بالایی برخوردار است، شما میتوانید با قراردادن آن درون کارتنی دارای ظاهر معمولی از آن بهخوبی در مقابل سرقت محافظت کنید.
بستهبندی با چسب به شکل H:
هنگام چسبزنی با چسب نواری میتوانید برای بستن کامل تمام درزها از روش H استفاده کنید. در این روش ابتدا لتهای کوچک بسته میشوند و سپس لتهای بزرگ بر روی آنها تا میشود.
بستهبندی کارتن به روش H:
مرحله اول چسبزدن لتهای بزرگ قرارگرفتن در کنار یکدیگر است. در واقع، اولین چسب در وسط کارتن زده میشود. مرحله دوم چسبزنی درزهای کناری کارتن به شکل زیر است. نامگذاری این روش بهعلت شکل نهایی چسب بر روی کارتن است.
بستهبندی با چسب به شکل U:
این روش سادهترین و بهعبارتی بهصرفهترین روش چسبزنی کارتن است. با اعمال کمی دقت، این نوع چسبزنی از استحکام کافی برخوردار است. برای ایجاد اطمینان میتوانید از دستگاههای کارتن چسبزن که با دقت بالایی عملیات چسبزنی را انجام میدهند، استفاده کنید. اکثر این دستگاهها از روش U برای چسبزدن کارتن استفاده میکنند.
بستهبندی کارتن با دستگاه کارتن چسبزن:
بهترین و کارآمدترین راه چسبزنی کارتن، استفاده از دستگاههای کارتن چسبزن است. در صورتی که نیاز است تعداد زیادی کارتن را در روز چسببزنید، با سرمایهگذاری کوچکی در خرید چسبزن میتوانید با سرعت و دقت بیشتر کارتنها را با ظاهری یکپارچه بستهبندی کنید.
اکثر دستگاههای کارتن چسبزن از روش U برای چسبزدن کارتنها استفاده میکنند. در صورتی که کارتن شما دارای یک لت است، مانند برخی کارتنهای لپتاپ، دستگاههای چسبزن مناسب با آنها نیز وجود دارند.
دستگاه کارتن چسبزن:
همچنین میتوانید مدلی از چسبزن را تهیه کنید که دارای دو هد چسبزنی در بالا یا پایین یا هر دو بوده و قادر است همزمان دو چسب در قسمتهای مشخصشده اعمال کند. در نهایت، مدلهایی نیز وجود دارند که برای اعمال آبچسب استفاده میشوند.
با استفاده از دستگاه چسبزن کارتن، نیازی به چسبزنی پایین کارتن و سپس قراردادن محصول نیست. تنها با تاکیدن لتهای کارتن میتوانید محصول را درون آن گذاشته و کارتن را وارد چسبزن کنید تا چسبزن همزمان بالا و پایین کارتن را چسب بزند.